Uzmanı uyardı: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Güven Çayyolu Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu: Parkinson Hastalığının Bilinmeyen Yönleri

Dünya Parkinson Günü’nde, Güven Çayyolu Tıp Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, toplumun Parkinson hastalığı hakkındaki yanlış bilgilerine dikkat çekti. Borucu, “Parkinson hastalığı sadece titreme ile değil, aynı zamanda harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunun azalması gibi belirtilerle de başlayabilir. Genellikle ileri yaşlara özgüymüş gibi algılansa da genç yaşlarda da görülebilir. Erken evrede belirtilerin göz ardı edilmesi, tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir” dedi.

Hastalığın tedavi sürecinin başarısının, tanının ne kadar erken konulduğuyla yakından ilişkili olduğunu belirten Borucu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Parkinson hastalığının tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde başlanan tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın seyri yavaşlatılabilir ve kişinin yaşam kalitesi korunabilir. Parkinson hastalığı sadece fiziksel etkilerle sınırlı kalmaz, aynı zamanda sosyal çevreden izole olmaya da neden olabilir. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemlidir. Yakın çevrenin desteği, tedavinin önemli bir parçasını oluşturur.”

Related Posts

Yeşilayın ‘Gönüllü Hekimler Projesi’ne başvurular başladı

Hekimlerin bağımlılıkla mücadele süreçlerinde daha aktif olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Yeşilay Gönüllü Hekimler Projesi”ne başvurular başladı.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.