Yemen’deki Husiler, alıkoydukları 153 kişiyi serbest bıraktı

Husiler Yemen’de 153 Kişiyi Serbest Bıraktı

Husiler, Yemen’deki 153 kişiyi ‘tek taraflı girişim kapsamında’ serbest bıraktıklarını duyurdu. Husilere ait El Mesire televizyon kanalının haberine göre, Husilerin Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir El Murtaza, başkent Sana’da basın toplantısı düzenledi. Murtaza, ‘tek taraflı başlattıkları insani girişimi uygulama çerçevesinde savaş cephelerinde alıkoydukları hükümet yanlısı’ 153 kişiyi serbest bıraktıklarını söyledi.

Kızılhaç Doğruladı

AA’nın aktardığına göre, Komite Başkanı Murtaza, girişimin insani amaçlı ve tek taraflı olduğunu, serbest bırakılanların büyük çoğunluğunun hasta, yaralı, yaşlılar ve ailesinin tek erkek çocuğu olanlardan oluştuğunu belirtti. Murtaza, alıkoydukları kişileri serbest bırakarak kendi açılarından olumlu bir insani mesaj vermeyi amaçladıklarını ve hükümetin bunu doğru bağlamda okuyacağını umduklarını dile getirdi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de yaptığı açıklamada, Husilerin 153 kişiyi serbest bıraktığını doğruladı.

Komiteden yapılan açıklamada, serbest bırakılanların Kızılhaç’ın Sana’da düzenli olarak ziyaret ettiği ve yardım sağladığı tutuklular arasında yer aldığı belirtildi. Yemen’de hükümete bağlı güçler ile Husiler arasında bugüne kadar birçok cephede esir takası yapılırken, tarafların elindeki esir sayısına ilişkin net bilgi bulunmuyor.

BM, Faaliyetlerini Askıya Almıştı

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ocak Cuma günü bir açıklama yaparak Yemen’in başkenti Sana’daki çalışanlarına yönelik alıkoyma eylemlerinin ardından ülkede Husilerin kontrolünde olan bölgelerde tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu. BM Yemen İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin Twitter sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sana’daki emrivaki yönetim (Husiler) dün kontrollerindeki bölgelerde görev yapan daha fazla BM çalışanını alıkoydu” ifadesi kullanılmıştı.

BM bünyesinde görev yapan tüm çalışanların can güvenliği için Husilerin kontrolünde olan bölgelerdeki resmi faaliyetlerin askıya alındığı ve ikinci bir duyuruya kadar bu kararın devam edeceği ifade edilmişti. Yemen’deki BM yetkililerinin alıkonulan çalışanların derhal önkoşulsuz serbest bırakılması için Husilere bağlı üst düzey yöneticilerle etkin çalışmalar yürüttüğü kaydedilmişti. BM açıklamasında ayrıca Husiler tarafından alıkonulan çalışanların sayısına veya uyruklarına ilişkin ise bilgi verilmemişti.

Guterres’ten Kınama

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı yazılı açıklamada, “BM ve ortaklarının personeli, görevlerini icra ederken hedef alınmamalı, tutuklanmamalı ya da gözaltına alınmamalıdır. BM personelinin ve mülkünün güvenliği ve emniyeti sağlanmalıdır” demişti.

Söz konusu yedi personelin yanı sıra Haziran 2024’ten bu yana, 2021 ve 2023 yıllarından itibaren keyfi şekilde alıkoyulan BM personeli, uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşları, diplomatik misyon temsilcilerinin de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden Guterres, Husi yönetiminin daha önceki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetmişti. Guterres, keyfi alıkoymaların BM’nin Yemen’deki milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım ulaştırma çabalarını olumsuz etkilediğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

İtirafçı olup çıkan ‘Çete Lideri’nin AVM’si tam gaz yükseliyor

İBB’ye yönelik operasyonlarda tutuklanan Aziz İhsan Aktaş ‘Etkin pişmanlık’tan tahliye edildi. Bu durumda hem müteahhit serbest kaldı hem de yatırımı değer kazanıyor.

İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı, 12’si yakalandı

İzmir’in Karaburun ve Seferihisar ilçeleri açıklarında yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan düzensiz göçmenlere yönelik iki ayrı operasyonda toplam 35 kişi kurtarıldı, 12 göçmen ise yakalandı. Göçmen kaçakçılığı iddiasıyla iki şüpheli gözaltına alındı.

Asya ülkesinde nüfus krizi derinleşiyor: 125 yıl sonra bir ilk

Japonya’da doğum oranları 2024 yılında bir kez daha rekor seviyede düştü. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı son verilere göre, ülkede yalnızca 686 bin 61 bebek doğdu. Bu sayı, bir önceki yıla göre yüzde 5,7’lik bir düşüşü temsil ederken, 1899’dan bu yana ilk kez yıllık doğum sayısı 700 binin altına indi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten Silivri’den sevklere tepki: Avukatlarına, ailelerine haber verilmedi, gerekçe sunulmadı!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten Silivri’den sevklere tepki: Avukatlarına, ailelerine haber verilmedi, gerekçe sunulmadı!

Netanyahu çapraz sorguda 1788 kez ‘Hatırlamıyorum’ dedi: ‘Herkesin zaman zaman hafıza kayıpları olur, benim bile’

İsrail Başbakanı Netanyahu, yolsuzluk davasındaki ilk çapraz sorguda tam 1788 kez “hatırlamıyorum” cevabı vererek soruları yanıtsız bıraktı. Savcı Yonatan Tadmor’un tepki gösterdiği duruşmada Netanyahu, “hafıza kaybı” yaşadığını savunarak rüşvet suçlamalarından kaçmaya çalıştı.

İsrailli turist uçaktaki herkesi ısırdı, tatile değil hapse gitti

İsrail’den Rodos Adası’na tatile gelmek için uçağa binen ve uçak havada iken yolculara saldırıp ısırmaya başlayan genç İsrailli turist uçağı birbirine kattı. Uçağın Rodos Havalimanı’na inmesi ile turist tutuklandı.