TİHEK: Küresel düzeyde kadına yönelik şiddetin maliyeti 1,5 trilyon dolar

“`html

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, “Kadına yönelik şiddetteki %1’lik artışın, ekonomik faaliyet düzeyinde %9’luk bir düşüşle bağlantılı olduğunu gözlemliyoruz. Küresel çapta kadına yönelik şiddetin maliyetinin, kamu ve özel sektör açısından toplamda 1,5 trilyon ABD doları olduğunu söyleyebiliriz” diye belirtti.

TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, TİHEK yöneticilerini dinlemek amacıyla AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında bir araya geldi. Toplantıya; Başkan Muharrem Kılıç, TİHEK Başkan Müşaviri Ayşegül Taşkapu Duran, Ulusal Önleme Mekanizması Birimi Koordinatörü Oktay Alkan, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Birimi Koordinatörü Gizem Sefer, İnsan Hakları ve Eşitlik Uzmanı Ezgi Kaşkaval Okyay, uzmanlar Reyhan Tüfek ve Tuğçe Doger ile insan hakları uzman yardımcısı Ela Çolak katılım gösterdi.

Komisyon toplantısının başlangıcında Cevizoğlu, “Şiddet, özellikle kadına yönelik şiddet ve tüm ayrımcılık formları, aslında toplumsal bir yapının yansımasıdır. Dün de bir Fransız sosyologdan bahsetmiştim; bugün ise Bourdieu’nun ‘Habitus’ kavramına değinmek istiyorum. Biz Türkiye olarak bu kavramın ne anlama geldiğini biliyoruz” dedi.

“Ülkemizde İstanbul’da, geçtiğimiz yıllarda çevresel bir habitus toplantısı düzenlenmişti. Şiddet de aslında bir habitus oluşturuyor, bir yaşam alanı haline geliyor. Uzmanlar, burada şiddetin nasıl bulaşıcı olduğunu ve ailelerde görülen şiddetin çocukların gelecekte aynı davranışları sergilemesine yol açtığını dile getirdi. Yani şiddet, gözlemlenen bir döngü şeklinde devam ediyor. ‘Gösterişçi duyarlılık’ kavramını da unutmamak gerek; bazıları oldukça duyarlı görünerek aslında konuyu duyarsızlaştırma etkisi yaratabiliyor.”

“Bu nedenle, şiddeti ne kadar etkili bir şekilde önlerseniz, o kadar da barışçıl ve şiddetsiz bir sosyal yapı oluşturmak mümkün olacaktır” dedi.

“Kadına karşı şiddet, temel bir insan hakları sorunu olarak karşımıza çıkıyor”

Ardından TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, komisyona bir sunum gerçekleştirdi. Kılıç, şiddetin toplumsal bir sorun haline geldiğini ve farklı şiddet formlarıyla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kılıç, şöyle dedi:

“Özellikle kadına yönelik şiddet, mağdurların neredeyse tamamının kadınlardan oluşması nedeniyle bir insan hakları sorunu olarak ortaya çıkıyor. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun en önemli misyonlarından biri de insan haklarını korumak ve geliştirmektir.”

“Bu konuda kadına yönelik şiddetin önlenmesi de esas bir konu. Çünkü yaşam hakkı, temel hak ve özgürlükler içerisinde en değerli olanıdır.”

“Bu bağlamda, sadece yaşam hakkının ihlali değil, bir kadın hakları sorunu olarak bedensel ve ruhsal bütünlüğün korunması gerekliliği de önem taşımaktadır. Kadınlara yönelik şiddeti ele alırken, farklı boyutlardan yaklaşmamız gerektiği sonucuna varıyoruz.”

“Kurulduğumuz 2016 yılından itibaren, hem insan hakları hem de eşitlik alanında mücadeleler yürütüyoruz. Avrupa Birliği ilerleme raporlarında belirtilen eşitlik kurumunun varlığı, bu sürecin önemli bir parçasıdır.”

“Her 3 kadından 1’i şiddete maruz kalıyor”

Kadına yönelik şiddetle ilgili küresel verilere de değinen Kılıç, şu açıklamalarda bulundu: “BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesinin verilerine göre, dünya genelinde her 3 kadından 1’i şiddet mağduru olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirttiği gibi, 2021’deki tahminlerde, 15-49 yaş arası kadınların %31’inin yaşamları boyunca partnerlerinden fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığı saptanmıştır.”

“Yani, yaklaşık 852 milyon kadının şiddet mağduru olduğunu söyleyebiliriz. Raporlar, bu durumu 15-49 yaşındaki kadınlar için %27 oranında gösteriyor. Bu, son derece endişe verici bir istatistik” dedi.

“Cinsiyete dayalı şiddetin yıllık maliyeti 366 milyar avro”

Kadına yönelik şiddetin maliyetleri hakkında uluslararası verileri paylaşan Kılıç, “Kadına yönelik şiddette %1’lik artışın, ekonomik faaliyetlerde %9’luk bir düşüşle ilişkili olduğunu görüyoruz. Küresel ölçekte ise bu maliyetin 1,5 trilyon ABD doları olduğunu söyleyebilirim.”

“Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü’nün 2021 yılındaki araştırmaları da, cinsiyete dayalı şiddetin yıllık maliyetinin yaklaşık 366 milyar avro olduğunu ortaya koymaktadır. Kadına yönelik şiddet ise toplam maliyetin %79’unu oluşturarak 299 milyar avro olarak kaydedilmiştir.”

“12 bin 765 başvuru yapıldı”

TİHEK’e yapılan başvuruları değerlendiren Kılıç, “Ayrımcılıkla mücadele etmeyi hedefleyerek, 2017-2024 yılları arasında toplamda 12 bin 765 başvurunun yapıldığını belirtmek isterim. Bu başvuruların 2 bin 580’i ayrımcılıkla mücadele kapsamında, 6 bin 228’i ulusal önleme mekanizması ve 2 bin 166’sı ise insan hakları konusundadır.”

“2024 yılı itibarıyla en fazla ihlal kararını verdiğimiz alan, engellilik temelli ayrımcılıkla ilgili olup, genel verilerde kadınların oranı daha yüksek.”

(DHA)


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Bahçeli ve Erdoğan’dan yılın ilk yüz yüze görüşmesi

TIKLAYIN – Özgür Özel, “büyük sürprizi” açıkladı: Cebinizde kırmızı kart taşıyın, canınız sıkılınca çıkarıp iktidara gösterin

TIKLAYIN – Tıp dünyasında şaşkınlık yaratan vaka: Cerrah, hastasından kanser kaptı

TIKLAYIN – İngiltere cezaevlerinde gardiyan ve mahkûmlar arasında cinsel ilişki skandalı: Üniformalarına delikler açmışlar

TIKLAYIN – Dervişoğlu, Ülkü Ocakları Başkanı’nın tehdidine Sinan Ateş’in vurulduğu yerde yanıt verdi: Adresimi bilemeyebilirler, onların en iyi bildikleri yerdeyim

TIKLAYIN – Edip Akbayram yoğun bakıma kaldırıldı, entübe edildi | Kızı açıklama yaptı: İç kanama geçirdi

TIKLAYIN – Yasa dışı bahis operasyonları genişliyor: Şimdiye kadar hangi ünlü isimlere soruşturma başlatıldı; kim, ne söyledi?


“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

denetme sex veren site HD başarıbet giriş onwin giriş