Bul bir şey tutukla!

Mehmet Tezkan Yargı Reformu Gündemi

Adalet Bakanlığı sürekli olarak yargı reformu paketlerini açıklıyor. Geçen ay en sonuncusu duyuruldu. Ancak henüz Meclis’e sunulmadı.

10. Yargı Paketi Yolda

Geçtiğimiz hafta Erdoğan, Yargı Reformu Stratejik Belgesini kamuoyuna açıkladı. Bu belge, önümüzdeki dört yılın hedeflerini içermekte olup, bu beşinci stratejik belge olarak dikkat çekti.

10 yargı paketi ve 5 yargı reformu belgesi hedefleri aynı yönde ilerliyor: yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmek, hesap verebilirlik ve şeffaflığı artırmak, adalete erişim kolaylığını sağlamak ve adil yargılama süreçlerini güvence altına almak gibi pek çok amaç yer alıyor.

Ne var ki, bu hedeflere ulaşmak yıllardır mümkün olamıyor. Tam aksine, ülke her geçen gün geriye gitmekte ve hukuk devleti olma konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır. Hukuk sadece kitaplarda kalıyor ve hayata geçirilemiyor.

Hukuka göre, tutukluluk en son çare olmalıdır ancak uygulamada farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. Savcı ve hakimler, kişileri hapse atma yoluna giderek, yargılama sürecini adil bir zeminde yürütememekte ve hukuka uygun davranmamaktadır.

Yargı reformlarına rağmen, hala hukuksuzlukla mücadele eden bir sisteme sahibiz. Adalet sağlanamıyor ve hukukun üstünlüğüne gereken önem verilmiyor.

Son dönemde artan tutuklama kararlarına ilişkin olarak, özellikle sosyal medya paylaşımları ya da geçmişteki etkinliklere dayanılarak alınan tutuklama kararları konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Bu tutuklamaların arkasındaki sebeplerin netliğe kavuşturulması gerekmektedir.

Halit Ergenç ve Ünlü Sanatçıların Durumu

Son günlerde, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın ardından, menajer Ayşe Barım’ın adı tutuklama sürecine dahil olmuştur. Ancak, bu durumla ilgili net detaylar henüz ortaya çıkmamıştır.

Halit Ergenç gibi birçok ünlü sanatçının, geçmişe ilişkin sosyal medya paylaşımları veya etkinlik katılımları nedeniyle tutuklanmaları, toplumda endişe yaratmıştır. Bu tutuklamaların arkasındaki gerçek sebepler hala belirsizliğini korumaktadır. Sanatçıların iradeleri sorgulanmamalı ve hukuki süreç adil bir şekilde yürütülmelidir.

Sonuç olarak, Türkiye’de hızla artan tutuklamalar ve hukuka uyumsuz uygulamalar, ülkenin demokratik yapısına zarar vermektedir. Hukukun üstünlüğüne ve adaletin sağlanmasına destek olmak herkesin sorumluluğundadır.

Ergenekon döneminin korku iklimi yeniden canlanmakta ve bu durum endişe vericidir. Adalet herkese lazım olduğu gibi, hukukun üstünlüğü de en temel hak olan insan haklarına uygun olarak sağlanmalıdır.

Related Posts

Ülkesine dönen Suriyeli sayısı belli oldu

Göç İdaresi verilerine göre, 8 Aralık 2024 sonrası Suriye’ye gönüllü geri dönüşler hızlandı; toplam 411 bin 649 Suriyeli ülkesine döndü. Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2,5 milyonu aştı.

Sadettin Saran Kapalıçarşı’da

Fenerbahçe Başkan Adayı Sadettin Saran, Kapalıçarşı esnafıyla buluştu, yoğun ilgiyle karşılandı.

İsrail ordusundaki gizli ‘gazeteciler’ birimi

İsrail ordusu, gazetecileri Hamas üyesi gibi göstermek ve hedef almak için ‘meşruiyet hücresi’ adlı gizli bir birim kurdu. Hücre, El Cezire muhabiri Enes el-Şerif’in öldürülmesi sonrası iddialarla yeniden gündeme geldi.

Adana’da mezar taşları tahrip edildi

Adana’da mezarlıktaki bazı mezar taşları tahrip edildi. Jandarma, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Gün açıklandı: Zelenski ABD yolcusu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Trump-Putin zirvesi sonrası pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’ne gideceğini duyurdu.

Darende’de Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programı

Malatya’nın Darende ilçesinde yaz Kur’an kurslarının kapanış programı düzenlendi, hediyeler verildi.