Atina’dan, Ankara’ya ‘casus belli’ tepkisi: Varoluşsal bir tehditle karşı karşıyayız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’ye ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulunarak, ülkesinin askeri gücünü artırmaya yönelik “iddialı silahlanma programlarını” duyurdu.

Dendias, “F-35, insansız hava araçları, savaş gemileri ve tüm bunlardan daha önemli olan yeni silahlanma planı için iddialı programlardan” bahsederek, “2030 yılında Yunanistan Avrupa Birliği’ndeki en gelişmiş Silahlı Kuvvetlere sahip olacak” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın, “casus belli” kapsamında “varoluşsal bir tehditle karşı karşıya” olduğunu savunan Dendias, şunları kaydetti:

“Ülkemiz geçerli bir iddia ve kendisine karşı savaş ilan edilmesine yönelik geçerli bir tehditle karşı karşıyadır. Biz buna ‘casus belli’ diyoruz. Bu gezegende, uluslararası deniz hukuku sözleşmesi kapsamında karasularının genişletilmesi gibi yasal bir hakkını kullanması halinde başka bir ülkenin savaş tehdidiyle karşı karşıya olan başka bir ülke yoktur.”

Dendias, “Yunanistan, Türkiye ile anlayış içinde olunması gerektiğine kesinlikle inanıyor” diye ekledi.

Dendias ayrıca, “Yunanistan’ın, karşı taraftan hiçbir şey talep etmediğini, ancak en ufak bir egemenlik hakkından da vazgeçmeyeceğini” sözlerine ekledi.

“CASUS BELLİ”

Casus belli, Türkçeye “savaş nedeni” olarak çevrilebilecek Latince bir uluslararası ilişkiler terimi. Bir ülkenin savaşa girme nedenini belirtmek için kullanılır.

Türkiye, 8 Haziran 1995’te aldığı bir kararla, Yunanistan’ın 31 Mayıs 1995’te aldığı karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararını uygulaması durumunda bunu casus belli sayacağını ilan etti.

1976 yılında MTA Sismik 1 (Hora gemisi) Ege’de petrol ararken Türkiye, Yunanistan’ın karasularının 12 mil olmadığını, uluslararası sularda petrol arayan Hora gemisine müdahale edilmesinin “casus belli” sayılacağını ilan etmişti.

Related Posts

Avrupa’ya kaçırılan miras geri geldi: İsviçre 7 tarihi eseri Türkiye’ye iade etti

İsviçre, aralarında Tunç Çağı’na ait adak heykelciklerinin de bulunduğu 7 tarihi eseri Türkiye’ye iade etti. İade süreci, 2022 yılında imzalanan ikili anlaşma çerçevesinde yürütülürken Bern Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle kamuoyuna duyuruldu.

DEVA Partisi’nden ‘Metin Gürcan’ açıklaması: ‘Bir kara propaganda yürütülüyor…’

Eski asker ve akademisyen, DEVA Parti kurucusu Metin Gürcan’ın yargılandığı davada mahkeme, Gürcan’ı gizli belge temininden 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Yaşananların ardından DEVA Partisi’nden bir açıklama geldi.

CHP’li Emre’den Nuray Başaran hakkında iddialar: WikiLeaks, danışmanlık ücreti, Ergenekon tanıklığı…

CHP’li Emre’den Nuray Başaran hakkında iddialar: WikiLeaks, danışmanlık ücreti, Ergenekon tanıklığı…

Gece yarısı katliam gibi kaza: 5 ölü, 2 yaralı

Gaziantep’te, hafif ticari araç ile otomobilin kafa kafaya çarpıştığı kazada 5 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin arasında bir bebek ve bir de çocuk bulunuyor.

Erdoğan yeniden adaylık sinyali verdi! ‘Hak vaki olana kadar buradayız’

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda tartışmaları süren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da konuştu. Erdoğan, konuşmasında “Elhamdülillah dimdik ayaktayız. Emri hak vaki olana kadar da yine burada olacağız” dedi.

Hekimhan’da altın madeni tepkisi: “Hekimhan, İliç olmayacak!”

Toplantıya Hekimhan’dan yerel yöneticiler, Hekimhan Çevre Platformu, Hekimhan Girmana Doğal Üretim Kooperatifi, Tüm Emeklilerin Sendikası Hekimhan Şubesi, Hekimhan’ın 65 Köyü adına Muhtarlar Derneği Başkanı, Han Yolu Platformu, Kuluncak Çevre Platformu, Malatya Tüm Emeklilerin Sendikası da katıldı.