Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Bursa’da göçmen kaçakçılığı operasyonu

Bursa’da düzenlenen göçmen kaçakçılığı operasyonunda, yasa dışı yollarla kente getirildiği tespit edilen 7 düzensiz göçmen yakalanırken, olayla bağlantılı olduğu değerlendirilen araç sürücüsü gözaltına alındı.

CHP, bomba iddiaya noktayı koydu

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partiden ihraç edileceği iddiası kulislere bomba gibi düşerken parti kaynakları net yanıt verdi. Kaynaklar CHP’nin ‘kurultay’ gündemine dair de yol haritasını paylaştı.

Avrupa kavruluyor, Sıcaklıklar rekor seviyede

Avrupa’yı sıcak hava dalgası vurdu. Termometrelerin 40 derecenin üzerine çıktığı birçok kentte sıcaklık rekorları kırıldı. Uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. 

İsrail, Gazze’de bir gazeteci daha öldürdü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda bir gazetecinin daha yaşamını yitirmesiyle 7 Ekim 2023’ten bu yana öldürülen gazetecilerin sayısı 228’e yükseldi. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun …

Stonewall: LGBT+ hakları açısından bir dönüm noktası olan ayaklanma

Stonewall: LGBT+ hakları açısından bir dönüm noktası olan ayaklanma

‘PKK’nın silah bırakma görüntüleri hazır’ iddiası: Tarih belli oldu!

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de başlattığı yeni süreçte komisyon aşamasına geçildi. Ancak komisyon kurulmadan önce DEM Parti İmralı Heyeti’nin 8-9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da görüşeceği, o görüşmelerde de PKK’nın silah bırakma görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılacağı öne sürüldü.