Alışveriş poşetine yüzde 100 zam: 1 Ocak’ta başlayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2025 yılı için belirlenen geri kazanım katılım payı (GEKAP) tutarları Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeye göre, bazı ürünler için geri kazanım katılım payı tutarları %43.93 oranında artırıldı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan düzenlemeye göre belirlenen bazı ürünlerin geri kazanım katılım payı tutarları şu şekilde olacak:

  • Plastik poşetler için 86 kuruş
  • Lastik için 27 lira
  • Çinko karbon piller için 27 lira
  • Madeni yağ için 6 lira 70 kuruş
  • Bitkisel yağ için 6 lira 70 kuruş
  • İlaç için 14 kuruş
  • Plastik ambalajlardaki 0,33 litreye kadar olan içecek ambalajı için 8,6 kuruş

Bakanlık, 2025 yılında market poşetlerinin adet başına 50 kuruştan satılmasını kararlaştırdı, bu karara rağmen plastik poşetlerin fiyatı 5 yıldır 25 kuruş olarak sabit tutulmaktaydı. Geçen yıl geri kazanım katkı payı 60 kuruş olarak belirlenmiş olsa da poşet fiyatı değişmemişti. Bakanlık, plastik poşetlerle ilgili yapılan zam kararını almak için sektör temsilcileriyle bir araya geldi ve aldıkları talepler doğrultusunda 2025 yılı için adet başına 50 kuruş olarak belirlendi. Bu karar da 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Emtia piyasalarında ‘tarife’ etkisi

Emtia fiyatları, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife tehditleri ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izledi.

Lüks markaya siber saldırı! Türkiye’deki 142 bin müşterinin verisi çalındı

Dünyaca ünlü lüks moda markası Louis Vuitton’un Türkiye’deki 142.995 müşterisinin kişisel verileri siber saldırıyla ele geçirildi. KVKK, ihlalin üçüncü taraf erişimiyle gerçekleştiğini belirterek vatandaşları dolandırıcılıklara karşı uyardı.

Fitch, Almanya’nın kredi notunu teyit etti ancak uyardı!

Fitch Ratings, Almanya’nın kredi notunu en yüksek seviye olan “AAA”da sabit tuttu.

Cari açık 684 milyon dolar!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini duyurdu. Buna göre, cari işlemler dengesi mayısta 684 milyon dolar açık verdi. Ekonomistlerin beklentisi, açığın 825 milyon dolar seviyesinde …

Sanayi üretimi mayısta yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı sanayi üretimi verisini açıkladı. Buna göre sanayi üretimi mayısta yıllık %4,9 artış gösterdi.

Yumurta ihracatına önlem: Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınacak

Ticaret Bakanlığı, “İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi”ne tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü) da ekledi. Bu kapsamda, yumurta ihracatı artık kayıt altına alınarak yapılacak.