Afyon pastırması Avrupa’da tescillendi: 34. gurur!

AB’den Coğrafi İşaretleme ile Afyon Pastırması, 34. Ürün Olarak Tescillendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Kacır, AB’den coğrafi işaret tescili alan 34. ürünün Afyon pastırması olduğunu duyurdu. Bakan Kacır, “Uluslararası coğrafi işaret tescillerimize bir yenisini ekledik. Coğrafi işaretli ürünlerimiz, kadim kültürümüzün, bereketli topraklarımızın ve üreticilerimizin emeğinin küresel ölçekte tescilidir. Başta üreticilerimiz olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Anadolu’nun değerlerini koruyup dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bakan Yumaklı AB’den coğrafi işaret tescili alan 33’üncü ürünümüzü açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında, “Kendine özgü aromasıyla öne çıkan Afyon pastırması, AB’den coğrafi işaret tescili alan 34. ürünümüz oldu. Afyonkarahisar’ın mutfak mirası, bu tescille artık Avrupa sofralarında da tanınacak, hayırlı olsun.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“DÜNYADA ÇOK AZ COĞRAFYAYA NASİP OLAN BİR ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİBİZ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tescil hakkında Türkiye ve Afyonkarahisar’a hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yerel değerlere sahip çıkan Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler ve emeği geçen herkesi kutlayan Hisarcıklıoğlu, şunları belirtti:

“Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafi işaretli ürünler için yoğun çaba sarf ediyoruz. AB süreci devam eden 73 coğrafi işaret ve 3 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

Erzincan Tulum Peyniri AB’den tescil aldı

AB’den coğrafi işaret tescili alan ürünler şunlar:

“Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi, Silifke yoğurdu, Aydın memecik zeytini, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması.”

Manisa mesir macunu AB’den coğrafi işaret tescili aldı

Related Posts

İstatistikler gösterdi: Türkiye’de trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli

İstatistikler gösterdi: Türkiye’de trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli

Zeytin köylüsü açlıktan ölür

Zeytin ve madencilik alanında 3 ayrı bilimsel saha çalışması yapan Kantarcı, “Zeytini taşımak çok risklidir, bir bölümü ölür gider. Canlı kalanlar da 10 yıldan önce eski haline dönemez. Yer bulunsa bile, 10 yıl köylü ne yer, ne içer” diye sordu.

Kamu işçisine ikinci zam teklifi haftaya: Hangi oran konuşuluyor?

Kamu işçisine ikinci zam teklifi haftaya: Hangi oran konuşuluyor?

Merkez’den gece yarısı hamlesi: TL’ye teşvik, KKM’de değişiklik

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası’nı güçlendirmeye yönelik bir adım attı. Bankaların gerçek kişi TL mevduat paylarını artırmaları için teşvik edici karar alan TCMB yüzde 60’ın altında TL mevduat oranına sahip bankalar için daha …

Altın fiyatlarında sert düşüş: Haftalık kayıp yüzde 2’yi aştı

Jeopolitik gerilimlerin gölgesinde altın fiyatları gerilemeye devam ediyor. Güçlü dolar ve Fed’in temkinli duruşu, sarı metali baskı altına alırken, haftalık kayıp yüzde 2’yi aştı. İşte 20 Haziran 2025 güncel altın fiyatları…

Avrupa’nın en pahalı ülkesi belli oldu

Avrupa’da mal ve hizmet fiyatlarının en yüksek olduğu ülke İsviçre olurken, Türkiye en düşük fiyat düzeyi endeksine sahip ülke olarak son sırada yer aldı.