Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Yeni Araştırma: Genel Bağışıklık Sistemi ile Kanser Aşıları!

T24 Dış Haberler

Florida Üniversitesi öncülüğündeki bir araştırma ekibi, kanser aşıları konusunda çığır açacak bir çalışma yayınladı. mRNA aşılarıyla ilgili yapılan araştırmalar, pek çok kanser türünde umut vaat ediyor.

Şu anda, pek çok mRNA bazlı kanser aşısının klinik denemelerde olduğu belirtiliyor. Özellikle, ameliyat sonrası nüks riski yüksek olan malign melanom için geliştirilen aşının, bu yıl içinde kombine tedavi olarak onay alabileceği öngörülüyor.

Önceden, kanser aşıları belirli türler için ya da kişiye özel olarak üretiliyordu. Ancak Onkolog Elias Sayour liderliğindeki ekip, evrensel bir kanser aşısının mümkün olduğunu keşfetti: Genel bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan mRNA aşıları.

Beyin Tümöründe Yenilikçi Yaklaşım

MRNA aşılarının evrensel kanser aşıları olarak kullanılabileceğine dair kanıtlar bulunuyor. Özellikle, bağışıklık sistemini harekete geçiren bu aşılar, tümöre özel etkiler gösterebiliyor.

Florida Üniversitesi’nin açıklamasına göre, bağışıklık sistemi, kanser hücrelerini hedef alacak şekilde uyarılıyor. Bu durum, özellikle immün kontrol noktası inhibitörleri ile birlikte kullanıldığında etkili olabiliyor.

Sayour’un araştırma ekibi, beyin tümörü olan dört hastada yaptığı çalışmada, bağışıklık sistemini güçlendiren bir mRNA aşısının kullanılmasının olumlu sonuçlar verdiğini gösterdi.

Fareler Üzerinde Testler

Aynı teknoloji, özgül olmayan ve güçlü bir bağışıklık tepkisi sağlayan aşılar için kullanıldı. Fareler üzerinde yapılan testler, cilt kanseri gibi tedavisi zor olan tümörlerde umut verici sonuçlar elde edildiğini gösterdi.

Bağışıklık sisteminin harekete geçirilmesiyle, T hücreleri kanser hücrelerine saldırmaya başlayabiliyor. Eğer bu sonuçlar insanlar üzerinde de doğrulanırsa, evrensel kanser aşılarının geliştirilmesi mümkün olabilir.

Araştırmacılar, insanlar üzerindeki klinik denemelerine başlamak için yöntemi geliştirme konusunda kararlı. Bu çalışmalar, kanser tedavisinde ek ilaçlara gerek kalmadan bağışıklık sisteminin nasıl harekete geçirilebileceğini gösteriyor.

Kaynak: der Standard

Related Posts

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Yeşilayın ‘Gönüllü Hekimler Projesi’ne başvurular başladı

Hekimlerin bağımlılıkla mücadele süreçlerinde daha aktif olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Yeşilay Gönüllü Hekimler Projesi”ne başvurular başladı.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.