Popüler sosyal medya platformlarından Instagram’a, Türkiye’deki kullanıcılar 2 Ağustos’tan beri erişim sağlanamıyor. Uygulamaya giren kullanıcılar yeni gönderiler, hikaye ve reels videolarını göremiyor.
Instagram’da çökme yaşanıp yaşanmadığı tartışılırken, aynı gün içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişim engeli getirildiğini açıkladı.
Erişim engeli kararının 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un 8’inci maddesindeki katalog suçlar nedeniyle alındığı belirtildi.
Kanun maddesinde şu suçlar yer alıyor: İntihara yönlendirme, çocukların istismarı, uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’da yer alan suçlar.
Instagram’ın engellenmesi kararının hangi madde gerekçesiyle alındığı ise belirtilmedi.
URALOĞLU: EKSİKLİKLERİ GİDERDİKLERİ ANDA ERİŞİME AÇILACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da 2 Ağustos’taki açıklamasında Instagram’a getirilen erişim engelinin, platformun uyarılara rağmen “katalog suçları” dikkate almaması gerekçesiyle alındığını, kararın Instagram’ın sahibi Meta şirketi kanuni talebe uyana kadar geçerli olacağını söyledi.
Uraloğlu, “Özellikle hem kanuni olarak koyduğumuz kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Bu anlamdaki vatandaşımızın hissiyatını da doğru yönetmeye çalışıyoruz. Türkiye temsilcisi olan şu andaki ilgiliyle beraber arkadaşlarımız görüşme halinde. Hani net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız. Burası bir bağımsız bir ülke. Kanunlar, kuralları olan bir ülke. Herkesin de bu kanunlara, bu kurallara biz uymasını istiyoruz net olarak” dedi.
Avukat Hakları Grubu, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, erişim engeli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için idare mahkemesine başvurarak dava açtı.
Yetkililer kesin bir süre belirtmezken, hükümetin talebi yerine getirilene kadar erişim engelinin devam edeceğini söylüyor.
31 Ağustos’ta bitecek adli tatil döneminde yapılan başvurularla ilgili davaların ne zaman başlayacağı da belirsiz.
(HABER MERKEZİ)