Irak’ın Süleymaniye kırsalında terör örgütü PKK tarafından silahların bırakılmasının duyurulmasının ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulması planlanan komisyon için hazırlıklar devam ediyor. Bilhassa dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
‘EVE DÖNÜŞ YASASI’ ÜZERİNE SİNYAL
Türkiye gazetesine yakın kaynaklardan Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, silahlarını bırakan terör örgütü üyeleri için hukuki bir düzenleme olan ‘eve dönüş’ yasasının çıkarılması düşünülmektedir.
YÖNETİCİLER İÇİN ÖZEL DÜZENLEME
Kayaoğlu’nun haberine göre, suç işleyen ve işlemeyen terör örgütü üyeleri için ayrı ayrı düzenlemeler yapılacak. Ayrıca Meclis’teki komisyon, kendini fesheden örgütlerin hukuki süreçlerini belirlemek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. DEM Parti heyeti, cezaevlerinde bulunan PKK’lılarla ilgili de bir düzenlemenin yapılmasını önerdi. Ancak AK Parti kaynakları, şu anda af gibi bir düzenlemeden söz edilmediğini belirtiyor.
GEÇMİŞTE NELER YAŞANDI?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ekim 2024’te yapmış olduğu çağrıyla, terör örgütü liderinin eylemsizlik ilan etmesi süreci hızlandırdı.
Bahçeli’nin çağrısını destekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “MHP’nin ve Cumhur İttifakı ortağımızın kararlılığı ile daha büyük bir potansiyele sahip olduk.” şeklinde konuştu.
İLK İRTİBAT İMRALI’DAN
DEM Parti, Adalet Bakanlığı izniyle İmralı Adası’na giderek ilk temaslarda bulundu. Ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Bu süreçte AKP başta olmak üzere diğer partilerle de görüşmeler yapıldı.
Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan, terör örgütü PKK’ya hitaben yaptığı çağrıda, “PKK, tarihin getirdiği zor şartlar altında doğmuştur ve feshedilmelidir.” ifadelerini kullandı.
İKİNCİ TEMASTAN SONRA
İmralı ile ikinci temas 22 Ocak’ta gerçekleşti. Ardından DEM Parti heyeti, Irak’ın kuzeyindeki yetkililerle görüşmelerde bulundu. Üçüncü temasın ardından İstanbul’a dikkatler çevrildi. İmralı’dan, terör örgütü PKK’nın kendisini feshetme çağrısı geldi.
DEM Parti’nin, Meclis’teki diğer partilerle yaptığı görüşmeler sürecin önemli ayaklarından biri olmuştur. Ramazan Bayramı’nda AKP, MHP ve DEM Parti arasında ilk defa bayramlaşma gerçekleşti.
DEM Parti, terör örgütü PKK’nın 5-7 Mayıs tarihlerinde kongre düzenleyerek, İmralı’daki çağrı doğrultusunda kararlar aldığını açıkladı. Sonrasında terör örgütü PKK’nın fesih kararı aldığı ve silahlarını bırakacağı ilan edildi.
Terör örgütü PKK, 41 yıllık silahlı faaliyetlere 11 Temmuz’da düzenledikleri törenle son vermiştir.