Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Akciğer Kanserinde Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin yılda yaklaşık 2 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan en ölümcül kanser türü olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin erkek nüfusuna göre en yüksek akciğer kanseri görülme sıklığına sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Uzman Dr. Şen, son 20 yılda akciğer kanseri vakalarındaki 5 yıllık yaşam süresinde çok az değişiklik olmasının en önemli nedeninin geç teşhis olduğunu vurguluyor. Bu durum, hastaların çoğunun hastalığın ileri evrelerinde tespit edildiği anlamına geliyor.

‘Sigarayı Bırakın ve Düşük Doz Akciğer Tomografisi Çektirin’

Dr. Şen, memelerde, servikste ve kolonda başarılı tarama programları sayesinde erken teşhis oranlarının arttığını ve ölüm oranlarının azaldığını belirtiyor. Bu veriler, akciğer kanseri tarama programlarının önemini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar, sigara içenlerde yıllık düşük doz akciğer tomografisi çekilmesinin ölüm oranlarını belirgin şekilde azalttığını gösteriyor.

‘Riskli Kişilerin Kontrollerini Yaptırması Gerekir’

Uzman Dr. Şen, akciğer kanseri belirtilerinin KOAH ve sigara içimi gibi durumlarla karıştırılmasının teşhisi zorlaştırabileceğini söylüyor. Sigara içme geçmişi, ailede kanser öyküsü, KOAH, daha önce kanser tedavisi görmüş olmak gibi durumların akciğer kanseri riskini artırdığını belirtiyor ve risk altındaki kişilerin düzenli kontrollerini yaptırmasının önemini vurguluyor.

‘Erken Teşhis Oranını Artırın’

Dr. Şen, standart akciğer röntgenlerinin küçük lezyonları göstermede yetersiz kalabileceğini dile getiriyor. Erken evrede yakalanan akciğer kanserinin tedavi şansının yüksek olduğunu belirtiyor. Ameliyatla tümörün çıkarılmasının temel tedavi yöntemi olduğunu söylüyor ve kemoterapi ve/veya radyoterapinin ileri evrelerde uygulandığını ekliyor. Son yıllarda immünoterapi ve akıllı moleküllerle yapılan tedavilerin etkili olduğunu belirtiyor ve genetik mutasyonların tespit edilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Kırklareli’nde sağlıklı yaşam ve kan bağışı etkinliği düzenlendi

Kırklareli’nde, sağlıklı yaşam bilincini artırmak ve kan bağışını teşvik etmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı