Çayırhan Termik Santrali ‘nin özelleştirilmesine Erdoğan’dan onay

Çayırhan Termik Santrali’nin Devri Tamamlandı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde faaliyet gösteren ve uzun süredir özelleştirme kapsamına alınan Çayırhan Termik Santrali, artık Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş.‘ye devredilmiştir. Bu karar, 21 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete’de duyurulmuştur.

İhalede Rekor Bedel: 20 Milyar TL

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)‘ye ait santral ve taşınmazlar için yapılan özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi sunan Akçadağ İnşaat, rekor 20 milyar TL’lik bir bedelle ihaleyi kazanmıştır. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla resmileşmiştir.

Devredilen varlıklar arasında sadece termik santral değil; Çayırhan Linyit İşletmesi ve santralin faaliyetlerinde kullanılan EÜAŞ ve Maliye Hazinesi’ne ait taşınmazlar da bulunmaktadır.

Ayrıca, EÜAŞ adına kayıtlı 23405 ve 30963 numaralı maden ruhsatlarının işletme hakları da yeni şirkete geçirilecektir. Böylelikle Akçadağ İnşaat, enerji üretimi ve linyit madenciliği alanında entegre bir işletme haline gelecektir.

Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesi Durumunda

Özelleştirme sürecinde Akçadağ İnşaat’ın yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, yatırdığı teminat kamu yararına kullanılacaktır. Bu durumda ihale hakkı, ikinci en yüksek teklifi sunan Aslan Yapı ve Thirty Five Ortak Girişim Grubu’na geçecektir. Ancak bu grup da şartları yerine getiremezse ihale iptal edilecektir.

Kamu Zararı Tartışması Devam Ediyor

Özelleştirme kararı, kamuoyunda ve meslek örgütlerinde tartışmalara neden olmuştur. TMMOB Maden Mühendisleri Odası, santral ve bağlı varlıkların değerinin en az 80 milyar lira olduğunu öne sürerek, 20 milyar TL’lik ihale bedelinin devlete yaklaşık 60 milyar TL zarar ettiğini iddia etmektedir.

İşçilerden Tepkiler

Santralde çalışan işçiler de özelleştirmeye tepki göstermektedir. Kararın ardından madene kapatılan işçiler, Ankara’ya yürüyüş düzenlemişlerdir. Bazı işçilerin ise açlık grevine başladığı bilinmektedir.

Devir işlemleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir. Bu kararın yasal dayanağı ise 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun ile 703 sayılı KHK’nin geçici 8. maddesi olarak belirtilmektedir.

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada elektrik fiyatları

Mahkeme kararının ardından Koç Holding’deki hisse dağılımı değişiyor

İş insanı İnan Kıraç’ın 2024 yılında Emine Alangoya ile yaptığı evliliğin mahkeme kararıyla iptalinin ardından Koç Holding’deki hisse dağılımında da değişiklik yaşanacak. Kararla birlikte Suna Kıraç’tan İnan Kıraç’a miras kalan hisseler için ‘tek varis’ konumunda Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç bulunuyor.

36 ilde 245 arsa satılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) mülkiyetinde, 36 ildeki 245 arsa açık artırma yöntemiyle satışa çıkarılacak. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, TOKİ 36 ildeki 245 arsayı 4 Ağustos’ta açık …

Yurtdışındaki Türkler Ekonomiye Can Suyu Oluyor

Palandöken, yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye’ye döviz ve ekonomik canlılık getirdiğini belirtti.

Dolar, Euro ve altın yarıştı… Haftanın şampiyonu belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,07, altının gram fiyatı yüzde 0,62, dolar/TL yüzde 0,51 ve avro/TL yüzde 0,20 artış kaydetti.

Bursaspor’a Destek Kampanyası Başlatıldı

Bursaspor’un 2. Lig’e yükselişi için BTSO öncülüğünde destek kampanyası tanıtıldı.