Hubble Uzay Teleskobu 35’inci yılında dört fotoğraf paylaştı

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun 35. Yıl Dönümünü Kutladı

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya yörüngesine yerleştirilmesinin 35. yıl dönümünü kutlamak için NASA tarafından yakın zamanda elde edilen dört uzay fotoğrafını kamuoyuyla paylaştı. Bu görseller arasında Mars gezegeni, yıldız oluşum bölgeleri ve komşu galaksilerden kareler yer alıyor.

1990 yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, geçen 35 yıl boyunca evrenin derinliklerine dair önemli bilgiler sağlayarak bilim dünyasına büyük katkı sağladı. NASA, Hubble’ın bilimsel üretkenliği ve küresel tanınırlığıyla tarihteki en başarılı uzay teleskoplarından biri olduğunu vurguladı.

NASA Genel Merkezi’nde Astrofizik Bölümü Vekil Direktörü Shawn Domagal-Goldman, yaptığı açıklamada “Hubble, 35 yıl önce fırlatıldığında evrene yeni bir pencere açtı. Çarpıcı görüntüleri dünyanın dört bir yanındaki insanlara ilham verdi” şeklinde konuştu.

Domagal-Goldman, Hubble’ın hala aktif olarak görevine devam etmesinin uzun vadeli uzay gözlemevlerinin önemini vurgulayarak, gelecekte planlanan ‘Habitable Worlds Gözlemevi’ gibi projeler için Hubble’ın sağladığı deneyimlerden önemli dersler çıkarıldığını belirtti.

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Rekor denemesi için yelkenliyle Hopa’dan yola çıkan Başak Mireli, İskenderun’a ulaştı

Yelken sporcusu Başak Mireli, Artvin’den başladığı “Solo Türkiye Turu Rekoru” denemesini 15 gün 6 saat 41 dakika sonunda Hatay’ın İskenderun ilçesinde bitirdi ve 1500 deniz mili rotasını tek tamamlayan ilk kadın yelkenci oldu.

Microsoft’tan kritik uyarı: “Hemen güncelleyin”

Microsoft’un güvenlik, performans ve kararlılık açısından en güçlü işletim sistemi olarak lanse ettiği Windows 11, sonunda Windows 10 ile pazar payında başa baş geldi. Statcounter’ın Haziran sonu verilerine göre, her iki sistemin kullanımı arasında …

Kepler-725c isimli gezegen, biyolojik yaşam için uygun olabilir

Çin Bilimler Akademisi’nin son araştırmalarına göre, Kepler-725c adlı gezegen, sıvı suyun varlığıyla yaşam barındırma potansiyeline sahip olabilir. 2400 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin özellikleri, bilim dünyasında heyecan uyandırıyor.

Yapay zekanın halüsinasyon görmesi: Olmayan bilgileri sunuyor

Yapay zeka destekli sohbet robotları, hatalı veya var olmayan bilgileri “gerçekte varmışçasına” sunarak bir nevi “halüsinasyon görüyor”.

Güneş gerçek ‘yüzünü’ gösterdi

Güneş’in yüzeyinde devasa, ağız şeklinde bir boşluk belirdi. Üstelik bu “ağız”, tam beş Jüpiter genişliğinde ve Dünya’nın yönüne doğru sıcak Güneş nefesi üflüyor! Ancak panik yapmaya gerek yok. Bilim insanlarının bu tür oluşumlara verdiği isim: koronal delik. Bu, Güneş’in manyetik alanının uzaya doğru açıldığı, dolayısıyla sıcak plazmanın daha kolay kaçmasına izin verdiği bir bölge.