Detaylı bilgi için avivabet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Son zamanlarda ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki ilişkilerin oldukça gergin hale geldiği iddia ediliyor. The Wall Street Journal (WSJ) ve Axios gibi kaynaklara göre, iki liderin gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri artık dostane bir atmosferde geçmiyor. Bunun yerine, sert tartışmalar ve karşılıklı eleştirilerle dolu bir hal almış durumda.
Trump’ın özellikle Lübnan’daki İsrail saldırılarına yönelik Netanyahu’ya ağır eleştirilerde bulunduğu belirtiliyor. Son görüşmelerden birinde, Trump’ın Netanyahu’ya “Binaları neden havaya uçuruyorsunuz? Bu durumu sonlandırmalısınız.” ifadelerini kullandığı iddia edildi. Böylece, ABD Başkanı’nın bölgedeki askeri harekâtların küresel ekonomiye olumsuz etkileri ve petrol fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle rahatsız olduğu vurgulanıyor.
Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Trump, İran ile İsrail arasında artan gerilimin ABD ekonomisi üzerinde baskı yarattığını ifade etti. Özellikle savaşın global durgunluk riskini artırabileceğinden endişe duyduğu ve bu durumun kendisini 1930’lardaki Büyük Buhran dönemine benzer bir tabloya sürükleyebileceğinden korktuğu aktarıldı.
Trump’ın çevresine Netanyahu hakkında sert yorumlar yaptığına dair iddialar da bulunmakta. Danışmanlarına “Netanyahu’yu kimse kontrol edemez.” diyerek, İsrail Başbakanı’nın sürekli daha fazla askeri faaliyet talep ettiğini savunduğu belirtiliyor. Bir yönetim yetkilisi tarafından yapılan açıklamada ise, “Bibi, başkana neden müdahale etmesi gerektiğini anlatıyor; başkan da dinliyor.” denildi.
Netanyahu’nun bazı görüşmelerde Trump’a baskı yaparak, nükleer anlaşma süreciyle ilgili sorular yönelttiği ve İran’a güvenilmemesi gerektiğini belirttiği de ifade ediliyor. Buna ek olarak, ateşkes olmasına rağmen İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının sürmesi Trump’ı oldukça rahatsız etmiş durumda.
Haberde yer alan detaylara göre, Trump’ın savaşı diplomasi yoluyla çözme çabası içinde olduğu ancak Netanyahu’nun askeri operasyonlarda ısrarcı olduğu dile getiriliyor. İki liderin başlangıçta daha yakın çalıştıkları ancak zamanla farklı stratejilere yöneldikleri gözlemleniyor; bu süreçte Trump’ın Netanyahu’nun bazı açıklamalarına şüpheyle yaklaştığı kaydedildi.
Son olarak, Axios’un haberine göre Trump’ın Netanyahu için “tamamen deli” ifadesini kullandığı ve destek olmadan muhtemelen hapiste olacağını söylediği öne sürülüyor. Netanyahu’ya yakın çevrelerinse seçim kampanyası döneminde Trump’ın ona destek olacağına dair beklentileri mevcut.
Güncel erişim için avivabet giriş sayfasını inceleyebilirsiniz.